نرم افزار ANSYS و قابلیت های آن
تاریخچه نرم افزار ANSYS
هسته اولیه شرکت ANSYSدر سال 1970 توسط دکتر Swansonو تحت نام SwansonAnalysisSystems, Inc.(با نام اختصاری SASI) تاسیس شد. هدف اولیه از تاسیس این شرکت، توسعه نرم افزاری مبتنی بر روش المان محدود (FiniteElement) به قصد تحلیل استاتیکی، دینامیکی و انتقال حرارت بود. این شرکت محصولات خود را همزمان با رشد سیستمهای کامپیوتری و همچنین نیازهای مهندسی در صنایع مختلف توسعه میداد به طوریکه هر سال بین 10 تا 20 درصد رشد میکرد تا اینکه در سال 2004 به شرکت TAAssociatesفروخته شد. مالکان جدید نام شرکت خود را از یکی از محصولات پیشرو شرکت SASIبنام ANSYSاقتباس نموده و کمپانی ANSYSInc.رسما ایجاد گردید. امروزه 96 شرکت از 100 شرکت برتر دنیا از محصولات ANSYSبرای طراحی، تحلیل و بهینهسازی استفاده میکنند. در حال حاضر مقر اصلی این شرکت در PittsburghایالتPennsylvania قرار داشته و درآمد سالیانه آن نزدیک به 800 میلیون دلار است.
قابلیت های نرم افزار ANSYS
محصولات شرکت ANSYSبه دو بخش کلی و به شرح زیر تقسیم بندی میشوند:
SimulationTechnology: این بخش شامل حلگرهای فوق العاده قوی است که هر کدام بخشی از شبیه سازی پدیده های مختلف را بر عهده داشته و به شرح زیر هستند:
StructuralMechanics: مجموعه تحلیل سازهای را شامل میشود. انواع تحلیل های استاتیک، دینامیک، فرکانس، ضربه، برخورد، تغییر شکلهای الاستیک و پلاستیک و ... در این بخش قابل دسترس هستند. در نرم افزار ANSYS، ماژول های زیر برای انجام این نوع از تحلیل ها وجود دارد:
نام ماژول قابلیت
Linear Buckling برای انجام تحلیل های کمانش خطی به کار میرود
Modal تحلیل مودال و استخراج شکل مودها و فرکانس های طبیعی را بر عهده دارد
Random Vibration برای تحلیل ارتعاشات تصادفی از قبیل زلزله مورد استفاده قرار میگیرد
Response Spectrum طیف پاسخ یک سیستم به مجموعه ای از ورودی ها را شبیه سازی میکند
Harmonic Response تحلیل های هارمونیک را انجام میدهد
Rigid Dynamics تحلیل سینتیک و سینماتیک مکانیزم ها را انجام میدهد. نتایج استخراج شده برای محاسبات سازه ای و استخراج تنش ها و کرنش ها قابل استفاده هستند
Static Structural تحلیل های استاتیکی و شبه استاتیکی را انجام میدهد
Transient Structural تحلیل های دینامیکی را شامل میشود که دارای اثرات اینرسی و بارگذاری متغیر با زمان میباشد
FluidDynamics: تحلیل دینامیک سیالات همراه با انتقال حرارت را در حالتهای مختلف پایاو ناپایا، تراکم پذیر و غیر قابل تراکم، دو و سه بعدی، لایه ای و آشفته و ... را با روش حجم محدود انجام می دهد. نرم افزار ANSYSبرای انجام تحلیل های دینامیک سیالات از ماژول های زیر استفاده میکند:
نام ماژول قابلیت
FLUENT قویترین نرم افزار دینامیک سیالاتی جهان در صنایع مختلف که در سال 2006 خریداری شد
CFX رقیب نرم افزار فلوئنت که در سال 2003 خریداری شد
Polyflow برای شبیه سازی پدیده هایی مانند اکستروژن استفاده میشود
Icepak جهت طراحی و شبیه سازی سیستم های خنک کاری الکترونیکی، مکانیکال و ... به کار میرود
CFD-post برای مشاهده نتایج حاصل از حل دینامیک سیالات در مرحله PostProcessingاستفاده میشود
IC Engine برای تحلیل دینامیک سیالات در موتورهای احتراق داخلی استاندارد سازی شده است
Meshing: برای انجام هر تحلیل و شبیه سازی عددی، احتیاج به ایجاد شبکه بر روی هندسه مورد بررسی میباشد که این مهم در ماژول های زیر قابل انجام است:
نام ماژول قابلیت
ICEM CFD قویترین نرم افزار تولید شبکه جهان مخصوص ایجاد انواع شبکه با الگوریتم ها مختلف و قابلیت blocking. این نرم افزار در سال 2003 توسط شرکت ANSYSخریداری شده است
TGRID تولید شبکه با دقت زیاد خصوصا در لایه مرزی
TurboGrid دارای ابزارهای استاندارد جهت شبکه بندی توربوماشین ها شامل کمپرسور، پمپ، توربین و ...
Mechanical Model ایجاد شبکه در یک محیط یکپارچه با ماژول های مورد نظر همراه با قابلیت های مناسب
نرم افزار GAMBITکه پیشتر برای تولید شبکه مورد استفاده قرار میگرفت، منسوخ شده و دیگر توسط ANSYSتوسعه داده نمیشود.
Electromagnetic: حل عددی معادلات ماکسول در حوزه الکترومغناطیس را بر عهده دارد که شامل ماژول های مختلفی می باشد. این ماژول ها توسط شرکت ANSOFTتوسعه داده شده و در سال 2008 توسط شرکت ANSYSخریداری شده اند.
Multiphysics: تحلیل های کوپله بین فیزیکهای متفاوت (جامد و سیال / سیال و مغناطیس و ...) را انجام میدهد. در این روش ابتدا معادلات حاکم بر یک فیزیک به طور کامل حل شده و جوابهای آن به صورت شرایط مرزی برای فیزیک دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. ماژول های زیر برای این نوع از تحلیل ها موجود است:
نام ماژول قابلیت
Magneto-Static شبیه سازی اثرات متقابل میدان مغناطیسی و تحلیل سازه
Thermal-Electric شبیه سازی اثرات متقابل میدان دما و الکتریسیته
Thermal-Stress شبیه سازی تنش های حرارتی
(Fluid-Structure Interaction (FSI شبیه سازی اثرات متقابل بین جسم جامد و سیال پیرامون که طی آن میدان فشار یا دمای سیال به صورت ورودی تحلیل سازه ای بر روی جسم لحاظ شده و در نهایت تنش و کرنش جسم شبیه سازی میشود
Explicit Dynamics: برای مسائل مختلف دینامیکی که دارای تغییر شکلهای بزرگ بوده و اکثرا وارد فاز پلاستیک میشوند، حل دقیق و با جزئیات بیشتری از StructuralMechanicsدر اختیار قرار میدهد. ماژول های مورد استفاده به شرح زیر می باشد:
نام ماژول قابلیت
Explicit Dynamics برای مشاهده پدیده های شکست و ضربه مورد استفاده قرار میگیرد
AUTODYN , LS-DYNA برای تحلیل انفجار، تغییر شکل های بزرگ، مچالگی، ترکیدن، قطعه قطعه شدن، پارگی و ... مورد استفاده قرار میگیرد
Hydrodynamics(AQWA): به شبیه سازی هیدرودینامیکی مسائل مهندسی دریایی از قبیل سکوهای نفتی، سازه های دریایی، حرکت امواجو ... میپردازد و شامل دو ماژولHydrodynamic DiffractionوHydrodynamic Time Responseمیباشد.
Thermal: برای شبیه سازی پدیده انتقال حرارت به صورت پایا و گذرا در قطعات و مجموعه های مونتاژ استفاده میشود که امکان تعریف انواع شرایط مرزی از قبیل دما، convection، radiationو fluxهای حرارتی را دارا میباشد. این تحلیل شامل ماژول های زیر می باشد:
نام ماژول قابلیت
Steady-state thermal شبیه سازی انتقال حرارت پایا
Transient thermal شبیه سازی انتقال حرارت گذرا
مابقی ماژول های موجود در قسمت Thermal، در بخش Multiphysicsبیان شده اند.
3DModeling: از آنجایی که شبیه سازی پدیده های فیزیکی بدون مدل سازی قطعات و مجموعه های تحت بررسی عملا غیر ممکن است، در نرم افزار ANSYS، علاوه بر امکان وارد کردن هندسه از نرم افزارهای مطرح CADاز قبیل CATIA، Solidworksو ... ، دو ماژول فوق العاده قوی برای مدل سازی نیز تعبیه شده که در ادامه بیان شده اند:
نام ماژول قابلیت
DesignModeler برای انجام کارهای ابتدایی و ترسیمات ساده مورد استفاده قرار میگیرد
SpaceClaim مدلسازی قطعات پیچیده و مجموعه های مونتاژ در این ماژول انجام میگیرد که قابلیت های CADبسیار قوی دارد
WorkflowTechnology
ANSYSWorkbenchPlatform: محیطی از نرم افزار است که امکان ایجاد workflowبین بخشهای مختلف نرم افزار و حلگرهایی که در قسمت قبل بیان شدند را فراهم میکند. میتوان از این محیط به DesignModelerکه ماژول طراحی سه بعدی (CAD) میباشد وارد شد و قطعات را مدلسازی نمود. سپس میتوان وارد AnsysMeshingشده و مدل ایجاد شده را مشبندی کرد. همچنین میتوان بین پدیده های شبیه سازی شده یک لینک برقرار کرده و پارامترهای طراحی را انتقال داده و یا به اشتراک گذاشت.
شکل زیر تمام آنالیزها و قابلیت های که در Workbenchتعبیه شده است را نمایش میدهد.
ارتقای رابط گرافیکی، دسترسی به تمام آنالیزها در یک محیط یکپارچه، وجود کتابخانه کاملی از مواد، امکان ایجاد ارتباط بین آنالیزهای مختلف، قابلیت CADو meshingبسیار قوی و ... از مهمترین تغییرات ایجاد شده در Workbenchدر مقایسه با محیط قدیمی نرم افزار MechanicalAPDLمیباشد.
High-PerformanceComputing: امکان پردازش موازی و تنظیمات آن را در اختیار کاربر قرار میدهد.
GeometryInterfaces: برقراری ارتباط و تبادل فایل CADبا نرم افزارهای مدلسازی از قبیل CATIA، ProEو ... را مدیریت میکند.
DesignExploration: روش هایی برای انجام تحلیل ها بر روی مسائل و پارامترها را به قصد بهینه سازی در اختیار کاربر قرار میدهد. این قسمت از الگوریتم های متنوعی همچون ResponseSurfaceو SixSigmaبهره میبرد.